Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

"Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης..."


"Εκκλησία και μασονία"

 

. . .στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Ένα στιγμιότυπο, μερικές σκέψεις.

 
 
Του  Γεωργίου Δ. Παναγόπουλου
                 Καθηγητού
 της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων
 
 Φώτιος Σπάσκι
        Από τα μέσα του 18ου αιώνα ο ελευθεροτεκτονισμός (μασονία) είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στη ρωσική αυτοκρατορία και να εισδύει με αρκετή επιτυχία ακόμα και στους αυλικούς κύκλους της Αγίας Πετρούπολης. Ο ειδικός σλαβολόγος Μάνφρεντ Χίλντερμαιερ υποστήριξε τη θέση ότι ο ρωσικός μασονισμός δεν επεδίωκε σκοπούς πολιτικούς αλλά μόνο παιδαγωγικούς και διαφωτιστικούς, επειδή εξ αρχής οι Ρώσοι μασόνοι συνδέθηκαν με τους Πρώσους ροδοσταυρίτες και όχι τους διαβόητους ιλλουμινάτους της Βαυαρίας. Ο ισχυρισμός αυτό μπορεί να ευσταθεί όσον αφορά τις απαρχές του μασονισμού στη Ρωσία· εκτιμώ όμως ότι δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα όταν αναφερόμαστε στην καμπή του 18ου προς τον 19ο αιώνα, οπότε κάνει την εμφάνισή της η μασονικής έμπνευσης συνωμοτική κίνηση των «Δεκεμβριστών», δηλ. μιας ομάδας αξιωματικών του ρωσικού στρατού που, επηρεασμένοι βαθιά από την Γαλλική Επανάσταση αλλά και τον Ιακωβινισμό, θα στασιάσουν ανεπιτυχώς εναντίον του τσάρου Νικολάου Α΄ τον Δεκέμβριο του 1825.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

' ' Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έρχεται στο Χαροκοπι' '


Την Κυριακή  20 Σεπτεμβρίου 2015 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Εισοδιων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερούργοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

"Πανηγυρίζουν οι Χουλιαράδες"


Την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων την από αιώνων κατ΄ έτος καθορισθείσα πανήγυρη.  Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

19:00. : Ακολουθία της Ενάτης Ώρας και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας.


Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου

07:30.: Μεσονυκτικό και εν συνεχεία Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

19:00.: Ακολουθία της Ενάτης Ώρας και εν συνεχεία Μεθέορτος Εσπερινός.


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου

07:30.: Μεσονυκτικό και εν συνεχεία Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο πάντων των κεκοιμημένων Χουλιάράδων και των εν τοις διπτύχοις αυτών αλλαχόθεν μνημονευομένων κατ΄όνομα.  

17:00.: Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

Εν συνεχεία στην πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί το "Καγκελάρι".

"Το Οχτώημερο"

(Παλαιότερη ανάρτηση : Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014)



Γράφει ο Δημήτριος Β. Χήτος

      Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου είναι άγνωστη κατά την εκκλησιαστική της ονομασία στη λειτουργική ζωή του Ηπειρώτη, και ειδικότερα των κατοίκων των Ιωαννίνων και των Τζουμέρκων και Κατσανοχωρίων. Ακόμη και στην εποχή μας η Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου αποκαλείται από τους περισσότερους "Οχτώημερο" ή "της Τσούκας". Είναι εύκολα αντιληπτή η ξεχωριστή αυτή ονομασία της εορτής της Θεοτόκου αν κανείς σκεφτεί ότι η εορτή άγεται στις 8 Σεπτεμβρίου, εξ ου και "Οχτώημερο". 

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

"Θεία Λειτουργία στο Πετροβούνι"



 Την προσεχή Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 
θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον
 Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετροβουνίου.