Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

"Το Αλάθητο του πάπα και σύγχρονοι απολογητές του"

  


   (Η περίπτωση του αιρετικού πάπα Ονωρίου στην Kirchengeschichte (Εκκλησιαστική Ιστορία) 2/II , σελ. 112, του καθηγητή Ερνστ Ντάσμαν). 

   Διάβαζα προσφάτως έναν τόμο από την σχετικά νέα Εκκλησιαστική Ιστορία του καθηγητή του Παν/μίου της Μπον Ερνστ Ντάσμαν, που πραγματεύεται τον εκκλησιαστικό βίο Ανατολής και Δύσεως μέχρι και την Εικονομαχία. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο, ευσύνοπτο και βιβλιογραφικά αρκούντως ενημερωμένο εγχειρίδιο, που ως στόχο έχει την επιστημονική εξοικείωση των Γερμανών φοιτητών Θεολογίας με το περίγραμμα και τα κύρια προβλήματα της Ιστορίας της Αρχαίας Εκκλησίας.
       

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

"Δεκαπενταύγουστος στο Πετροβούνι"


     Στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πετροβουνίου τελέσθηκε προχθές 15 Αυγούστου  η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή πλήθους χωριανών, ενώ στη συνεχεία και τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο τελέσθηκε το καθιερωμένο μέγα ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων συγχωριανών, από του ήρωα Κατσαντώνη μέχρι και σήμερα.

"Η τοιχογραφία του Αγίου Νεκταρίου στο Ναό μας"




     Ολοκληρώθηκε προ ημερών η αγιογράφηση της δυτικής εισόδου του ναού μας με την τοποθέτηση της παράστασης του Αγίου Νεκταρίου. Είναι γεγονός ότι εκατέρωθεν της εισόδου του ναού, σύμφωνα με το εικονογραφικό πρόγραμμα, αγιογραφούνται οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.  Λόγω όμως της αυθαίρετης τοποθέτησης της παράστασης του Αγίου Ελευθερίου, προ ετών, δημιουργήθηκε το δίλημμα "αντικατάσταση ή σεβαστός ελιγμός;". 'Ετσι, κι αφού επιλέχθηκε η δεύτερη πρόταση, η αγιογράφος μας προχώρησε στην αγιογράφηση του λαοφιλούς Αγίου Νεκταρίου ώστε να διατηρηθεί μια ομοιογένεια στην είσοδο του ναού και οι δύο Αρχάγγελοι - που η αγιογράφησή τους έχει αρχίσει ήδη - θα τοποθετηθούν στις δύο κάθετους δοκούς που προεκτείνουν το χώρο τις εισόδου εσωτερικά. Με τη συνδρομή ευσεβών ενοριτών οι παραστάσεις αυτές θα τοποθετηθούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

"Νέες τοιχογραφίες στο Ναό μας"





     Με την τοποθέτηση τριών νέων μορφών συνεχίζεται η αγιογράφηση του Ναού μας αυτή την εβδομάδα. Έχει ήδη τοποθετηθεί η παράσταση των Αγίων Ζωσιμά και Μαρίας της Αιγυπτίας, δωρεά ευσεβών ενοριτών μας και εντός των ημερών θα τοποθετηθεί και ο Άγιος Νεκτάριος.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

"Δεύτερη Ιερατική Σύναξη Αρχιερατικής Περιφέρειας Συρράκου"


    Στο συνεδριακό κέντρο του ιστορικού Συρράκου πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη Ιερατική Σύναξη της Αρχιερατικής μας Περιφέρειας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην ιερατική διακονία, την προσωπικότητα του ιερέα, την οικογενειακή και πνευματική του ζωή καθώς και στην συνειδητοποίηση του βάρους του ιερατικού του αξιώματος, τόσο στην εποχή μας όσο και στο μέλλον, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ποικίλα αδιέξοδα του ποιμνίου του ως πνευματικός ηγέτης και πνευματικός πατέρας, έχοντας υπόψη την το τρισσούν αξίωμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.