Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

"Η προσφορά του χωριού μας στον ΄Β Π. Πόλεμο και την Ε. Αντίσταση"


     Στο σπουδαίο για την πατρίδα μας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, Έπος του 1940 και στη συνέχεια τον αγώνα για την απελευθέρωση, η Κοινότητα Πετροβουνίου προσέφερε ό,τι πολυτιμότερο είχε. Έθεσε τα νιάτα του χωριού στη διάθεση της πατρίδος για την εκπλήρωση του ιερού καθήκοντος, της διατήρησης της Ελευθερίας, της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής υπερηφάνειας. Από τους νέους που διέθεσε το χωριό μας, τρεις δεν γύρισαν ποτέ πίσω από τα πεδία των μαχών.
     Σε "φυλλάδα" ασματικής ακολουθίας της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου, διασώζεται μια πρόχειρη, χειρόγραφη, ονομαστική κατάσταση των κληρωτών στρατιωτών και εφέδρων που πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του και όσων αγωνίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

"Σπάνιο ντοκουμέντο από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο"

"Θεία Λειτουργία για την 28η Οκτωβρίου"


    Την προσεχή Τρίτη 28η Οκτωβρίου 2014, εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία, Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή και επιμνημόσυνος δέησις των υπέρ Πατρίδος πεσόντων,  στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετροβουνίου υπό του Ιερέως π. Παύλου Βασιλείου, και στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου υπό του Ιερέως π. Χρήστου Γεωργούλα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

"Την ανακομιδήν εορτάζομεν..."



   Η επιφανής πόλις των Ιωαννίνων εορτάζει και φέτος την Ανακομιδή «των τιμίων και αγίων λειψάνων του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωανίννοις αθλήσαντος, του θαυματουργού», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1971, εκατόν τριάντα τρία χρόνια από το «δι’ αγχόνης» μαρτύριο του Αγίου μας, στις 17 Γενάρη του 1838.

«…και νυν μετά πολυχρόνιον ταφήν, τα σα λείψανα τα σεπτά, οσίαις χερσίν ανακομισθέντα εκ λαγόνων της γης, χαράς έπλησαν πάντας…»

  Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων:

"Ο Μάρτυς του Χριστού Δημήτριος"

    


    Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.
    Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
      Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος. 


     Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.
     Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.
      Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

"Αφιέρωμα στο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο-Ο εν Θεσσαλονίκη ναός του"

"Αφιέρωμα στο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο"

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

"Η Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου"



   Η Θεία Λειτουργία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, που σφραγίστηκε τον 4ο αιώνα με το όνομα του πρώτου επισκόπου της, Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, κατά το έθος εκείνης της εποχής, τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρείου) πόλεως Ιωαννίνων, προεξάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Δημητρίου Αργυρού, με τη συμμετοχή των ιερέων του Ναού και των διακόνων της Μητροπόλεώς μας.
    Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου είναι η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία. Διασώζει το λειτουργικό τύπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και την απλότητα της λατρείας κατά τους Αποστολικούς χρόνους. Από αυτή προήλθαν οι Λειτουργίες του Μ. Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
    Η εν λόγω Λειτουργία επικράτησε να τελείται στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του, καθώς και την τελευταία Κυριακή του έτους (Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση).

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

"25η Οκτωβρίου 1943 - θλιβερή επέτειος για την Κοινότητα Πετροβουνίου"





  Ήταν 17 Σεπτεμβρίου 1943 όταν μια ομάδα συγχωριανών μας έστησαν ενέδρα στην "Κασίμη" στα Ποτιστικά Πετροβουνίου και επιτέθηκαν σε μερικούς Γερμανούς αξιωματικούς των SS της Γεωγραφικής - Γεωλογικής Υπηρεσίας, που πραγματοποιούσαν μετρήσεις στο "Στενό". Η ενέργεια αυτή των Πετροβουνιωτών, όπως συνηθιζόταν από την τακτική του Γερμανικού στρατού, θα επέφερε αντίποινα! 
 Έτσι, στις 25 Οκτωβρίου 1943 μια διμοιρία Γερμανών ανηφόρισε απ' την "Κασίμη" προς τα Ποτιστικά με σκοπό να σαρώσουν οτιδήποτε θα συναντούσαν μπροστά τους. Στο διάβα τους πυρπόλησαν με φλογοβόλα όπλα όλα τα σπίτια των Ποτιστικών, του δώθε μαχαλά, τα Μαγκαίικα, τα Μητροβασ΄λέικα, τα Κουμπρέικα. Από καθαρή τύχη σώθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ποτιστικών και το υπέροχο διώροφο κτίριο  του Δημοτικού Σχολείου Ποτιστικών. 
       Φτάνοντας στο Βρυζοτόπι οι Γερμανοί συνάντησαν μια γέρικη μορφή να βαδίζει στο μικρό δρόμο του χωριού με την "καμκούκη" του στον τρουβά, ήταν ο γέρο Μπούιας, ο Κώστα Μπούιας από τα Ποτιστικά. Οι Γερμανοί στρατιώτες του φώναξαν επιτακτικά "Αλτ"!, όμως ο βαρύκουος γέρος όπως ήταν φυσικό δε αντέδρασε. Οι Γερμανοί φώναξαν ξανά και ξανά για να απαντήσουν στην "αδιαφορία" του με τις ριπές των όπλων τους κόβοντας το νήμα της ζωής του.
        Το φοβερό έργο των Γερμανών, ακολουθώντας το δρόμο, συνεχίστηκε στα σπίτια του Ξηροβουνίου, κι από τη "Ντάλκια" στο Πετροβούνι, όπου κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους χωρισμένοι σε τρεις ομάδες. Πυρπόλησαν το διώροφο Δημοτικό Σχολείο Πετροβουνίου, το Κοινοτικό Καφενείο και το Κοινοτικό Γραφείο (βρισκόταν στην πλατεία Πετροβουνίου εκεί όπου σήμερα στέκει η προτομή του Κατσαντώνη). 
    Απ' όλη αυτή τη θηριωδία σώθηκε ο Κέδρος Πετροβουνίου, καθώς οι Γερμανοί σκόπευαν μετά το Πετροβούνι να μεταβούν για να συνεχίσουν το καταστρεπτικό τους έργο στους Χουλιαράδες. Εκατόν είκοσι σπίτια κάηκαν συνολικά εκείνη τη μέρα στην Κοινότητα Πετροβουνίου και τα δημόσια κτήρια που προαναφέρθηκαν και πολλά οικόσιτα ζώα. 
       Κατευθυνόμενοι προς Χουλιαράδες, από τη "Ζίρ", συνάντησαν κάποιο διαβάτη τον οποίο συνέλαβαν για να τους καθοδηγήσει. Αφού πυρπόλησαν τους Χουλιαράδες, αναζητούσαν το χωριό της Γκούρας το οποίο είχαν καταγεγραμμένο στο χάρτη τους ως "Άγιο Νικόλαο". Στη σύγχυση αυτή ο διαβάτη απάντησε λάθος, καθώς εννόησε το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο των Χουλιαράδων,  το οποίο βρίσκεται χαμηλότερα από τον οικισμό, στην κατεύθυνση προς τον Άραχθο ποταμό. Έτσι, οι Γερμανοί άλλαξαν κατεύθυνση, κι αντί για τη Γκούρα κατευθύνθηκαν στο Σκλούπο (Αμπελοχώρι), το οποίο δεν πείραξαν κα΄θολου, διότι οι κάτοικοί του, από φόβο για το χωριό, τους ετοίμασαν ξεχωριστή υποδοχή. 

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

"Στη Νεοκαισάρεια ο Ιωαννίνων Μάξιμος"




    Στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων λειτούργησε σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.
    Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιλαρίωνος, ενώ τέλεσε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, που σαν σήμερα -γιορτή του οσίου πατρός ημών Χριστοδούλου- ήγε τα ονομαστήριά του.
 Οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας υποδέχτηκαν το Μητροπολίτη μ' ένα τουρκόφωνο τραγούδι, με την ονομασία Κεφί Μπαγλαρί, ενώ ο κ. Μάξιμος επισκέφτηκε μετά τη Θεία Λειτουργία τη Στέγη Μικρασιάτικου Πολιτισμού Νεοκαισάρειας και τα εκθέματα που υπάρχουν στις αίθουσές της.
http://eiskopanous.blogspot.gr/2014/10/blog-post_21.html






Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

"Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Χαροκόπι"




       Με σύναξη των κατοίκων των πέντε οικισμών της πρώην Κοινότητος Πετροβουνίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της το Χαροκόπι η υποδοχή του νέου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου. Σε μια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ορόσημο για την Ενορία Χαροκοπίου, καθώς φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, η συμμετοχή των πιστών ήταν αθρόα. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας κήρυξε το Θείο Λόγο, ενώ εκ μέρους όλων των Πετροβουνιωτών προσφώνησε το Σεβασμιώτατο ο κ. Αλέξανδρος Ε. Γκορτζής Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, τέως Σχολικός Σύμβουλος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον προσφωνήσαντα αυτόν αλλά και όλους τους παρευρισκομένους δεχόμενος τα δώρα των χωριών του Πετροβουνίου (μια εικόνα αντίγραφο της εφεστίου ιεράς εικόνος του ναού, το βιβλίο "Πετροβούνι Ιωαννίνων", εκδόσεις του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου και τοπικά προϊόντα προερχόμενα από τα χωριά του ορεινού όγκου της πρώην Κοινότητος Πετροβουνίου),  ενώ εξήρε την ευλάβεια των κατοίκων και την αγάπη προς τη λειτουργική ζωή και τον καλλωπισμό του Ιερού Ναού.
     Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν: ο εκ Χαροκοπίου αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Γεώργιος Βίνης, ο εκ Πετροβουνίου αντιδήμαρχος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Στάυρος Γκορτζής, ο εκ Χαροκοπίου τέως Δήμαρχος Τζουμέρκων κ. Άγγελος Βάσιος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Κουτσελιού κ. Χρήστος Δόσης και οι πρόεδροι των πέντε Τοπικών Κοινοτήτων του χωριού.
        Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος οι ιερείς και οι επίσημοι κεράστηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ναού, όπου είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για αρκετή ώρα με το Σεβασμιώτατο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό.