Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

"Το δυστύχημα στο Τσίμοβο, 22/12/1958"

56 χρόνια συμπληρώνονται φέτος 
από το τραγικό δυστύχημα τις 22ας Δεκεμβρίου 1958 στο Τσίμοβο.  


   Ήταν Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 1958, προπαραμονές Χριστουγέννων, και στο Χαροκόπι γινόταν δύο γάμοι!!! του Βασιλείου Κοσμά και του Βασιλείου Τάτση. Το πρωί της Δευτέρας οι συγγενείς που είχαν έρθει από το Πετροβούνι για τους γάμους επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της γραμμής για να επιστρέψουν στο Χωριό, καθώς εκείνη την ημέρα το Δασαρχείο θα "πλήρωνε τα δασικά" (ημερομίσθια δασικών έργων στα οποία είχαν εργαστεί οι επιβαίνοντες). Στην "Καντίνα" ο Κώστα Σίοντης από τα Κορδολόια σταμάτησε το λεωφορείο για να ανεβεί. Δεν επιβιβάστηκε, οι επιβάτες ήταν ήδη υπεράριθμοι. Κι αυτός πείσμων ακολούθησε το λεωφορείο μέχρι το Τσίμοβο και μετά από τα πολλά παρακάλια, τραγική ειρωνεία, επιβιβάστηκε στην τελευταία στροφή πριν το δυστύχημα. 

Τσίμοβο Πετροβουνίου. Το μνημείο του δυστυχήματος του 1958. 

         Εννέα νεκρούς κήδεψε το Πετροβούνι σε μια μέρα:

Νίκη Χ. Κωστή      ετών 19

Ευτυχία Γ. Πρέντζα     ετών 20

Σπύρος Χ. Πρέντζας     ετών 53

Γεωργίτσα Σ. Πρέντζα    ετών 48

Μαρία Σ. Πρέντζα      ετών 15

Ευάγγελος Γ. Πρέντζας    ετών 56

Ευθαλία Ε. Πρέντζα  ετών 18

Δημήτριος Γ. Τάτσης   ετών 32

Αικατερίνη Δ. Τάτση   ετών 30

(οι τελευταίοι ήταν γιος και νύφη του εφημερίου της Ενορίας Πετροβουνίου Ιερέως Γεωργίου Τάτση ή Παπα Γούλα, άφησαν πίσω τρία ορφανά παιδιά, τα οποία ανάθρεψε στη συνέχεια ο έτερος γιος του παπα Γούλα, Ιερέυς Ελευθέριος Γ. Τάτσης).

          
Τσίμοβο Πετροβουνίου. Το σημείο του δυστυχήματος του 1958.

      Για περισσότερα αναζητείστε στην παρακάτω διεύθυνση το εμπεριστατωμένο άρθρο "Απροσδόκητη συμφορά στα Τζουμέρκα" του συγχωριανού μας κ. Αλεξάνρου Ε. Γκορτζή, συνταξιούχου Εκπαιδευτικού, τέως Σχολικού Συβμούλου Α/θμιας Εκπαίδευσης:






Δεν υπάρχουν σχόλια: