Ιστολόγιο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου Ιωαννίνων

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

"Ενθυμήματα: το δυστύχημα στου Κύρκου"


Γράφει ο Δημήτριος Β. Χήτος

     

     Η καταγραφή σημαντικών γεγονότων, έκτακτων καιρικών φαινομένων που δημιούργησαν ποικίλα προβλήματα και γενικά διάφορων ενθυμημάτων ακόμη και ασήμαντων, όπως χρονολογία και υπογραφή κάποιου, ήταν πολύ συνηθισμένη κατά το παρελθόν σε διάφορα βιβλία, κυρίως λειτουργικά (εκκλησιαστικά βιβλία που χρησιμοποιούνται για τις ιερές ακολουθίες). Τα ενθυμήματα αυτά μας διασώζουν πολλές πληροφορίες του παρελθόντος τις οποίες είτε αγνοούμε, είτε έχουμε λησμονήσει, είτε έχουν περάσει απαρατήρητες την εποχή που καταγράφηκαν, και σήμερα αποτελούν τις μόνες έγκυρες καταγεγραμμένες πηγές.


Ο ψάλτης του Χαροκοπίου
και Γραμματεύς της
Κοινότητος Πετροβουνίου
 Ευάγγελος Θ. Βαγγέλης (Βαγγέλ' Σιώζιος).
   Ένα παρόμοιο ενθύμημα αντίκρισα κάποια μέρα φυλλογυρίζοντας ένα παλαιό μηναίο του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Χαροκοπίου. Ο τότε ψάλτης του χωριού και Γραμματέας της Κοινότητος Πετροβουνίου Ευάγγελος Θ. Βαγγέλης (γνωστός στο χωριό ως Βαγγέλ’ Σίωζος), απόφοιτος του Σχολαρχείου, διέσωσε την πληροφορία ενός δυστυχήματος που συνέβη στο Χαροκόπι και το οποίο διαφεύγει από πολλούς ηλικιωμένους σήμερα:


Σημ. -   Τὴν εἰκοστὴν <20η> Σ/βρίου 
1946 ἡμέραν Παρασκευὴν καὶ περὶ ὥ-
ραν 6ην μ.μ. ἐγένετο ἐνταύ-
θα καὶ ἐν τῇ θέσῃ τῆς οἰκιας Κύρ-
κου εἰς ὀχετὸν- αυτοκινητιστι-
κὸν δυστύχημα μὲ ἀποτέλεσμα 
τὸν φόνον τοῦ Κων/νου Χρ. 
Μπούτσορα ἐκ Πετροβουνίου – 
καὶ τὸν τραυματισμὸν ἄλλων 
ἐνδεκα <11> ἐκ διαφόρων χω-
ρίων.

Χαροκόπιον 22/9/46

Ταῦτα
Πρὸς μνείαν τῶν μεταγενεστέρων

(υπογραφή Ε.Θ.Βαγγέλης)

     Είναι γεγονός ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 1946 συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα στου «Κύρκου» (στη στροφή πριν την είσοδο στο Χαροκόπι), όπου ένα φορτηγό αυτοκίνητο με δώδεκα επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα την πτώση του στον οχετό που δημιουργεί η πετρόκτιστη γέφυρα του δρόμου, και το θάνατο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου του Κωνσταντίνου Χρ. Μπούτσορα από το Πετροβούνι, καθώς και τον τραυματισμό των υπολοίπων.  
     
Η γέφυρα του δυστυχήματος,
 όπως είναι σήμερα.
Η εκτροπή του αυτοκινήτου οφειλόταν στην αδεξιότητα του οδηγού, που ήταν νεαρός -πιθανώς ανήλικος- και δεν είχε δίπλωμα αυτοκινήτου, ειδικά για ένα όχημα βαρέου τύπου όπως αυτό του δυστυχήματος. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν το υποτυπώδες οδόστρωμα και η τεχνολογία του αυτοκινήτου της εποχής, παράμετροι που απαιτούσαν εξαιρετική ικανότητα οδήγησης.    
     Το τραγικό γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στους λιγοστούς, την εποχή εκείνη, κατοίκους του Χαροκοπίου. Όλα αυτά συνέβησαν ημέρα Παρασκευή, και την αμέσως επόμενη Κυριακή ο ψάλτης του χωριού ευρισκόμενος στον Ναό της Παναγίας (παλαιό Ναό) του Χαροκοπίου για τη Θεία Λειτουργία, κατέγραψε την ανωτέρω πληροφορία σε ένα μηναίο (=Μηναῖο Σεπτεμβρίου, έκδόσεις «ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ», ἐν Ἀθῆναις  1904) με σκοπό να διασώσει την μνήμη του γεγονότος στους μελλοντικούς του διαδόχους. Έτσι, κι εμείς σήμερα επαναφέρουμε στο φως το ενθύμημα αυτό για να συνεχίσουμε την τακτική του αειμνήστου Ευαγγέλου Θ. Βαγγέλη, και να κοινοποιήσουμε το «εύρημα» στους λοιπούς ενορίτες μας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: